Acclaimed as the greenest building in the UK, and winner of the Best Award for Workplaces in 2016, this building is located at Norwich Research Park and serves as a community business hub and a gateway building for the University of East Anglia.

It is notable for a structure painstakingly sourced from local timber supplies, with a lime render and thatch cladding. The roof is covered in solar panels, achieving energy standards ahead of Passivhaus requirements and the building has achieved a BREEAM outstanding rating.

Future climate data, for a 100-year design life, was incorporated into the design considerations and influenced ideas on glazing ratios, shading and natural ventilation. Extensive stakeholder consultations further influenced the development.

Sustainability considerations weighed heavily in consideration, as did landscaping, with retained and new features on the site including a flint-faced Sustainable Drainage Systems (SuDS) bed.

The interior and exterior courtyard spaces provide flexible accommodation for business incubation and collaborative work practices typical of new technology enterprise.

 

Location: United Kingdom

Credit: Architype, Morgan Sindall, Churchman Landscape Architects M&E, BDP and BSRIA

Images: Dennis Gilbert/VIEW, Darren Carter/Morgan Sindall