University of Greenwich, Stockwell Street Building

The new library and School of Architecture & Construction is located along an approach from Greenwich Town to Greenwich Park within the Maritime Greenwich World Heritage Site. The site is within an urban fabric of terraced building which suggested a fine grained approach.

The urban grain is drawn across the site, its dimensions related to natural light penetration, air movement & scale. The grain of narrow and wide bands structure the site, narrow bands containing courtyards, service & cores, wide bands provide the teaching and learning spaces. The grain is further drawn through to the street to create a permeable streetscape.

The building is compactly organised being highest on Stockwell Street and stepping down to meet the residences adjacent to its rear. Occupying the stepped roofs are fourteen interlinked teaching gardens which cover an area of about twelve tennis courts, probably Europe’s largest teaching and learning green roof.

By providing specialist research environments, such as dedicated facilities for the study of algae and aquaponics, and sophisticated, bio-diverse learning spaces the roofs become an integral part of the academic space.

The library is located to the north establishing a connection to the main university campus in the Old Royal Naval College.  Cafe and exhibition spaces line Stockwell Street whilst at the corner opposite Hawksmoor's St. Alfege Church, a slight setback creates a threshold, an entrance to the building and a pause in the street from which to turn with the church as its focus.

The studio space is designed as the heart of the Academic Building occupying the entire first floor, above seminar rooms form part of the studio environment, creating an educational space of production and discussion. The library is organised to create a space that visually & spatially interconnects the diverse activities within.

The building has the dual role of having to both embed itself as a piece of urban fabric to the south while making itself recognizable as a civic entity to the north. Its expression shifts in response to its context, appearing from Nevada St as a series of tightly packed volumes which blend into the streetscape; as one rounds the corner this fabric begins begin to pull apart, revealing the activity within and establishing the university's presence within the town as a space of academic excellence and urban connectivity

Wren's, Hawksmoor's and Vanbrugh's Royal Naval College,  Jones' Queen's House, Le Notre's Greenwich Park, Greenwich's architectural and landscape setpiece creates one of the powerful and singular ensembles in European architecture. Greenwich Town provided an approach and support to this set piece. It is within the town that the School of Architecture & Construction and the Campus Library for the University of Greenwich is located.

Size:

15,200SM

Design Team:

Architect: 
Project Management:   
Structures|Civil:  
Building Services | Sustainability: 
Façade Engineering:    
Quantity Surveying:
CDM Coordinator: 
Acoustics:  
Landscape:   
Planning & EIA:
Specialist Lighting:   
Fire: 
Access Consultant:     
Signage & Wayfinding:
AV/TV studio consultant: 
Transport:  
Building Control: 
Party-wall specialist:   
Archaeologist:    
Ecologist:     
Arborist:
Land Remediation:
Townscape and visual issues (EIA):

heneghan peng architects
Fanshawe
Alan Baxter Associates
Hoare Lea
Glass Light and Special Structures
Fanshawe
PFB
Sandy Brown
Allen Scott
Drivers Jonas Deloitte
Bartenbach Lichtlabor
Tenos
RNIB
Holmes Wood
Drama by Design
Colin Buchanan & Partners
HCD Group
EC Harris
CgMs
Bactec
Greenman Environmental Management
Campbell Reith;
Cooper Partnership

Key Data

Area in m2: 15,200

BREEAM Excellent

Other key figures eg number of pupils, highest point, number of cladding panels

Data Points: 2,100
Chairs: 1581
Tables: 432
Lecture Seats: 500

Form of contract

JCT without Quantities

Traditional Procurement Route – two stage tender