Split House, vPPR Architects

Completed 2011, this project entails a complete rebuild of a mews house near Marble Arch and intends to bring maximum natural daylight into the North-facing residence, enclosed on three sides by two-storey party walls. Named “Split House,” the new design uses a central staircase to divide the private spaces (bedrooms, bathrooms) at the front of the house from the communal ones (dining room, kitchen, living room) at the rear.


The clarity of the plan is legible in the material palette: the incisive staircase is constructed with a dark stained oak, visually playing on the idea of a shadow gap, and is lit from above by a frameless skylight to form a slot; in contrast the two sides are painted throughout in a range of subtle whites and creams. A new roof terrace enclosed by perforated mesh and a matching eternal staircase refers to a theme of transparency that is evident elsewhere in the house. A large frameless skylight is positioned over a double height void in the dining room, creating a dramatic conclusion to the house. 

Project details 
Architect: vPPR ARrchitects
Images: © Ioana Marinescu