Project details
Architect: Populous
Contractor: Sir Robert McAlpine
Town: London
Client: Olympic Delivery Authority

The London Olympic Stadium is sited on a diamond-shaped island between two existing waterways, located within the southern section of the new Park. The seating bowl is compact, bringing all 80, 000 spectators far closer to the event than previous Games venues. 

The design makes full use of the site’s island situation, providing a complete circuit of spectator podium concourse around the stadium, connected by bridges to the main park. This podium concourse promotes the carnival nature of the event with a perimeter array of spectator facilities, particularly retail and food service, distributed along the water’s edge.

The key sustainability criteria of reduce, reuse and recycle were adopted to create a compact, flexible and lightweight design. The main Stadium structure is light and elegant, clearly expressed by the external diagonal articulation of the white tubular steel of the roof and the internal slender black steel supporting the temporary upper seating tier. 

Between these two frames lies the concourse façade, the full height ribbon sections of the fabric ‘wrap’. The black and white seats provide a neutral backdrop for the interior colour of the spectator facilities and pathways, and the animation that spectators will bring to the event. - See more at: http://www.wemade2012.co.uk/venues/olympic-stadium#sthash.VAFRutr7.dpuf