Microlibrary -Taman Bima

The Microlibrary is located at Taman Bima, Bima Street in Bandung in a small square in a Kampung neighborhood near the airport. The neighborhood consists of middle class housing on one side and a Kampung (village) like structure on the other, where less affluent people live. The Taman Bima Microlibrary is the first realized prototype of a series of small libraries in different locations throughout Indonesia, which we intend to build.

© Sanrok Studio

With an Interest in books and reading declining in the past years, the illiteracy rate and school dropout rate in Indonesia remains high. Our mission is to rekindle interest in books by offering a dedicated place for reading and learning, availability of books, other media and courses. The Microlibrary adds identity and is a source of pride for all the people in the neighborhood. The activities and teaching are currently supported and organized by Dompet Dhuafa (Pocket for the Poor) and the Indonesian Diaspora Foundation. However, the ultimate goal is to enable the local people to organize the content and maintenance independently. 

The building is situated in a small square with a preexisting stage that  was already used by the local community for gatherings, events, hanging out and sports activities. Our intention was to add rather than take away, so we decided to enhance the open stage by shading it, making it rain protected and cover it in form of the floating library box.
© Sanrok Studio

The building is constructed via a simple steel structure made from I-beams and concrete slabs for floor and roof. The stage was reworked in concrete and a previously missing, wide stair was added. As the building is located in a tropical climate, we aimed to create a pleasant indoor climate without the use of air conditioning. Therefore, we looked  for available façade materials in the neighborhood that were cost efficient, could shade the interior, let daylight pass and enable enough cross ventilation. Initially, we found several small vendors selling used, white and translucent jerry cans. However, prior to construction the jerry cans were no longer available in the quantities we required. Instead, we found used plastic ice cream buckets that  were being sold in bulk.  This turned out for the better as they have a more positive image and are more stable when cutting the bottom open for cross ventilation.


© Sanrok Studio

While studying design options of how to arrange 2000 ice cream buckets, we realized that  they could be interpreted as zeros (opened) and ones (closed), thus giving us the possibility to embed a message in the façade in the form of a binary code. We asked the Mayor of Bandung, Ridwan Kamil, a supporter of the project whether he had  a message for the Microlibrary and neighborhood and his message is: “buku adalah jendela dunia”, meaning books are the windows to the world. The message can be read starting from the top left (facing the front) and spirals  down around the perimeter repeatedly. Not only does the facade give additional meaning to the building but the buckets also generate a pleasant indoor light ambiance since they scatter direct sunlight and act as natural light bulbs.

The buckets were then placed in between vertical steel ribs spanning from floor to roof and are inclined towards the outside to repel rainwater. For more harsh tropical rainstorms translucent sliding doors in the inside can be closed temporarily. Mounting 2000 buckets, making the fixture and punching out bottoms of more than half of them is time consuming. However, the local craftsmen made their own punch out/cutting tools to be faster while also maintaining sharp and clean edges.

The building is very well received among the people in the neighborhood and we get regular feedback about ongoing events, e.g. school class excursions, etc.





Size:160m² (including stage)
Construction costs: 35.000 Euro
Location: Taman Bima, Bandung, Indonesia

Architect: SHAU Bandung 
Florian Heinzelmann, Daliana Suryawinata, Yogi Ferdinand with Rizki Supratman, Roland Tejo Prayitno, Aditya Kusuma, Octavia Tunggal, Timmy Haryanto, Telesilla Bristogianni, Margaret Jo
Contractor: Yogi Pribadi, Pramesti Sudjati
Signage graphic design: Nusae
Client: Dompet Dhuafa City of Bandung
Photos: Sanrok Studio
Supported by: Dompet Dhuafa, Urbane Community,  Indonesian Diaspora Foundation