LSD Residence was designed for a couple of soon to be empty-nesters. As the house site is narrow and long, the design was conceived as 3 blocks punctuated by 2 glazed interstitial zones which contain the staircase/entry and kitchen/bar/alfresco areas.

The kitchen’s design proves to be a novel element in LSD Residence. The clients required a public kitchen or bar to be presented in such a way for it to be a natural hub when visitors and family are around, however also wanted another private kitchen for the real cooking and cleaning to take place. This resulted in a butler’s kitchen designed in close proximity to the central island open kitchen area.

Additionally, the master bedroom, which has been designed in the guise of an open plan hotel suite, has overscaled façade glazing which extends from below the floor level to the parapet line allowing for completely full height windows which maximise view lines. The room also incorporates an innovative oculus in the concrete rendered shower which features a concealed LED lighting halo as the only artificial light source. The curved wall of the shower animates the stark façade of the building, which, depending on the lighting levels and time of day emerges and submerges from view from the street.’ 

 

Collaborators
Architect: Davidov Partners Architects
Interiors: Davidov Partners Architects
Landscape Architect: John Patrick Landscape Architects
Structural Engineers: Pat Baygar and Associates
Photography: Jack Lovel

Land Size 441sqm
House Size 400sqm (2 levels)