Hotel Silena

Project details
Architect: noa*
Town: Vals Valles/Mülbach Rio di Pusteria
Client: Family Mair, Hotel Silena

Moors have always been considered mystical places, wild, full of secrets and drifting moods, and these characteristics were the central design inspiration for noa*’ s (network of architecture) project, which entailed the redesign and extension of the former Moarhof Hotel at the end of the Vals Valley, which is surrounded by moorland at about 1,300m altitude.

©Alex Filz

The result of the redesign is the four-star, retreat, Hotel Silena. With its swamp colours, organically angular shape and integration into the landscape, the hotel appears to be growing out of the unstable ground, establishing a natural topography with the undulating moorland.

©Alex Filz

The surrounding archaic nature, as well as the southeastern inspired interiors, and the extensive accompanying program of events and spa offerings inspired the final outcome. 

Naturalist Asian architecture

©Alex Filz

The oldest part of the original hotel occupied the southwest side of the spacious plot before the intervention of noa*. During the redesign in 2017, this section was demolished, with only the supportive structures and suspended ceilings remaining, it was then redesigned according to a naturalistic Asian concept. The structure of the southeast wing, which was added in 2011, has been preserved. An earth coloured, aluminium panel facade represents the surrounding moor area and provides a visual connection between both the old and new structures. The surface of the building's exterior has been chosen to resemble the plants in the swamp, which creates an illusion of growing up the hotel complex and enveloping it in its entirety.

©Alex Filz

On the ground floor, a new wellness area appears to be connected to the landscape with its organically curved façade. Here, guests can find a new sauna and beauty area, two relaxation rooms as well as the existing indoor pool. To the south, there is an open-air lounge and indoor/outdoor pool. The expanded and redesigned hotel restaurant, including the kitchen and an outdoor terrace can be found above the wellness centre, while a new tea library was installed in the southeastern wing.