Hilton Pattaya Hotel

The lobby on the 17th floor of the Hilton Pattaya Hotel in Thailand features a wavy ceiling designed by Bangkok-based studio, Department of Architecture. The ceiling is the main feature within the space and is constructed from thin, sand-coloured fabric.

The hotel has a low ceiling-height in comparison to depth and width, which distorts perception and makes the lobby appear longer. The lobby’s ceiling resembles the lines upon sand which waves make and leads the movement of visitors from one side of the space to the next as they move throughout the room. The air conditioning within the space causes the fabric sheets to ripple across the ceiling as it towers over visitors above. The illustration of the breeze gives an outdoor feeling to the indoor space.

At nighttime, strip lighting accentuates the fabric’s linear pattern and the ceiling transforms to appear like the glowing gills of an iridescent fish. The objects which make up the lobby (below the ceiling) are kept simple, which focuses eyes upon the ceiling. At the end of the lobby space, the architecture is parallel to the sea, which draws visitors towards the sea view.

To view more about the project, visit Department of Architecture Co. website.