Gentofte School, Denmark

Project details
Architect: Arkitema Architects
Town: Gentofte

A new extension to the school in Denmark creates a further 460m² of space, which can accommodate 100 children, spread across two floors. The extension houses three classrooms, a common room and a double height workshop as well as a large roof terrace.

The designers, Arkitema Architects, worked in a close collaboration with the school’s management and teaching teams to ensure the space was practical and ergonomic for both the primary classes and the after school activities. The children at Gentofte school age from 5-9 years, as such the building has been completed with special features such as sliding walls that also function as writing boards and can be easily operated by the children. The new space can also be converted into either a single or double-height space and can be divided into compartments to host several classrooms dependent on the needs of the students and teachers. The large south facing princess balconies will similarly afford further dynamic teaching methods by creating additional outdoor and recreational spaces.

The interior has also been constructed with the unique needs of the pupils in mind, resulting in an innovative range of uses. For example, it is possible to drive cars in through the double doors located at the entrance, rendering the building operational as an engineering workshop. Additional functions of the building are equally inventive, the double height space can serve as an orangery; in-keeping with the ecological theme of the build.