Garden House

In East London, Garden House, designed by architectural studio Hayhurst and Co features a ‘hanging-basket rooftop’ made up of over 800 plants. Designed for the artists and costume-makers Whitaker & Malem, the building sits behind Victorian terraced housing in Hackney's de Beauvoir Conservation area in London's East-End.

Garden House is built with the original brick walls the property originally shared with the neighbouring buildings, and it sets a model of how to retrofit buildings and maximise residential accommodation in sensitive inner-city areas.

All image credits: Kilian O'Sullivan.

The building optimises natural light and features a winter garden with a large skylight and mirror-polished stainless steel reveals which ricochet light around the entrance, distorting the scale of the space and how light falls across the building. 

The ground floor features storage for the owners’ art collection, and a steel staircase is central to the architecture, reflecting natural light throughout the house. The upper floor is aligned with oak panelling which provides a warm environment for the studio, used as a fitting room for clients and as a gallery space for private exhibitions of the owners’ work. 

To view more about Garden House, visit the architect's website