Frederiksbjerg School - a school of the future

Frederiksbjerg School is a new primary school in Aarhus city centre. The project also comprises afterschool programmes and daycare and is based on state-of-the-art principles for learning and play. Daylight, human scale and dynamic spaces are key elements in the building.

© Hufton + Crow

Frederiksbjerg School is the first new-build school located in the center of Aarhus, the second largest city in Denmark, in approximately 100 years.

The school is organized around a center atrium where clusters of the building meet and join together. Shared practical rooms, laboratories and learning kitchens are located in connection with the atrium.

The classrooms are located in the clusters of the building and each classroom has its own group room, which can be accessed from both classrooms and from shared areas. The classrooms are arranged so they uphold different learning phases: A staircase utilized as benches, and a projector make up the area intended for presentations and introductions. The tables and chairs can be moved around, thus enabling the students to study in groups or separately. The window sills are made for quiet studies or breakout spaces from where the students can overlook the school’s terraces and the surrounding city.

The outside areas are supplemented by big terraces on each floor which work as both learning and playing areas. On the rooftop you find playing fields and areas with furniture where you can sit, relax and enjoy the view. Some of the terraces can in addition be used as outside workshops for the classes. All the terraces are open for the public outside of school opening hours.

The facades are made from recycled bricks. The patinated bricks give the building a contextual relation to the historical surroundings and it appears as a lively and dynamic school where children as well as adults can find identity in the design and in the school as a whole.

The school is dedicated to the youth and children of the local area. It aims to give children as well as adults an ideal environment for unfolding and learning.













 

 

Architects: Henning Larsen Architects
Client: Aarhus City
Gross floor area: 15,000 m2
Year of construction: 2014 - 2016
Type of assignment: 1st prize in invited competition
Team: Hoffmann, GPP Architects, Møller & Grønborg, Niras