Forest Mews in South London is a redevelopment of an urban brownfield site with a small sustainable community of three houses arranged around a multi-functional shared outdoor courtyard. Designed by architects, Robert and Jessica Barker of Stolon Studio, the buildings create a balance between natural light and thermal performance by using triple glazing as well as high-performance insulation within the walls, flooring and roof. Land-locked on all sides, Robert and Jessica Barker had the challenge of providing light to each room, without compromising privacy and outlook.

The communal courtyard is landscaped with a geometric mix of resin-bound gravel and planting beds, connecting back to brick piers. The beds provide footholds from which climbing plants grow, supported on a treillage mesh, which branches across the face of the buildings and provides privacy and shade.

Central to each of the open plan ground floors is a semi-private outdoor courtyard. This loggia space is multifunctional, serving as a grand entrance porch, an external terrace, an extension to the living space and as an atrium to the surrounding rooms. The flying brick beams of houses, define the boundary of the private and communal space, creating a clear gateway without barriers.

Each house is tailored to its position on the site, fashioned from the same building fabric, and gathered together using a common design thread.  Atypical to a traditional mews, the designs are light and airy, with a high proportion of glazing to solid. The pale ‘stock’ bricks and glazing reflect light into the communal courtyard even during winter months.

The large two-storey triple-glazed window openings are framed by slender brick piers, which are braced by the construction of the first floor. The steel structure and bespoke masonry supports over the curved roof were designed in 3D to accurately unite the crafted brickwork geometry of the inclined beams.  Lifted in two corners to bring light into the living space, this roof is finished internally with a softly reflective, biscuit-jointed ‘armadillo’ ceiling.

A sustainable drainage system (SuDS) incorporates a combination of green roofs, green walls, planted filtration strips, a rainwater-harvesting tank, an attenuation tank and 2 ‘drinking policeman’ (which the architects invented) to slow the flow of water. A mix of sedum and native wildflowers were used to increase biodiversity and improve the appearance.

To view more of the project, click here

Image credit: Robert and Jessica Barker

Image credit: Tim Crocker 

Image credit: Robert and Jessica Barker