Project details
Architect: Olafur Eliasson and Sebastian Behmann with Studio Olafur Eliasson.
Town: Vejle, Denmark
Client: KIRK KAPITAL

Fjordenhus (Fjord House) by Olafur Eliasson and Sebastian Behmann with Studio Olafur Eliasson, located in Vejle, Denmark, is the first building designed entirely by artist Olafur Eliasson and the architectural team at Studio Olafur Eliasson. Commissioned by investment firm KIRK KAPITAL, the company’s new headquarters offer a contemporary interpretation of the idea of the total work of art, incorporating remarkable site-specific artworks by Eliasson and specially designed furniture and lighting.

Olafur Eliasson and Studio Olafur Eliasson, Fjordenhus, 2009-2018, Vejle, Denmark, Client: Kirk Kapital. Photo: David de Larrea Remiro, 2018, © 2018 Olafur Eliasson

Rising out of the water, Fjordenhus forges a connection between Vejle Fjord and Vejle's city centre—one of Jutland peninsula’s thriving economic hubs. As one moves from the train station towards the harbour, the structure comes into view across the expansive plaza of manmade Havneøen (The Harbour Island), a mixed-use residential and commercial area currently in development. From here, residents and visitors can access the ground floor of Fjordenhus via a footbridge or stroll along the jetty designed by landscape architect Günther Vogt.

Olafur Eliasson and Studio Olafur Eliasson, Fjordenhus, 2009-2018, Vejle, Denmark, Client: Kirk Kapital. Photo: Anders Sune Berg, 2018, © 2018 Olafur Eliasson

The building’s public, double-height entrance level explores the relationship between the building to the water, drawing attention to the plane where the structure plunges beneath the surface, its curved edges framing glimpses of the surrounding shores and harbour. The building is permeated by the harbour itself, and its two aqueous zones are visible from viewing platforms. Both the architectural spaces and Eliasson’s artworks engage in a dialogue with the ever-changing surface of the water.

Olafur Eliasson and Studio Olafur Eliasson, Fjordenhus, 2009-2018, Vejle, Denmark, Client: Kirk Kapital. Photo: Anders Sune Berg, 2018, © 2018 Olafur Eliasson

Formed by four intersecting cylinders, Fjordenhus soars to a height of 28 metres. Rounded negative volumes have been carved from its facades of custom-glazed brick to create an extraordinary architectural statement of complex curved, circular, and elliptical forms, torqueing walls, and parabolic arches. In its unique setting—a hybrid of natural and industrial urban contexts—the building highlights Vejle’s future as a centre for business and culture.

Olafur Eliasson and Studio Olafur Eliasson, Fjordenhus, 2009-2018, Vejle, Denmark, Client: Kirk Kapital. Photo: Anders Sune Berg, 2018, © 2018 Olafur Eliasson

Olafur Eliasson notes, "I am very thankful for the trust shown by the Kirk Johansen family in inviting me, with my studio, to conceive Fjordenhus. This allowed us to turn years of research—on perception, physical movement, light, nature, and the experience of space—into a building that is at once a total work of art and a fully functional architectural structure. In the design team, we experimented from early on with how to create an organic building that would respond to the ebb and flow of the tides, to the shimmering surface of the water, changing at different times of the day and of the year. The curving walls of the building transform our perception of it as we move through its spaces. I hope the residents of Vejle will embrace Fjordenhus and identify with it as a new landmark for the harbour and their city."

Olafur Eliasson and Studio Olafur Eliasson, Fjordenhus, 2009-2018, Vejle, Denmark, Client: Kirk Kapital. Photo: Anders Sune Berg, 2018, © 2018 Olafur Eliasson

The completion of Fjordenhus marks the shift of Studio Olafur Eliasson’s major architectural activities to a new international office for art and architecture, Studio Other Spaces (SOS), founded by Eliasson and his long-time collaborator, architect Sebastian Behmann, in Berlin in 2014. As an architectural counterpart to Studio Olafur Eliasson, Studio Other Spaces will be the vehicle for Eliasson and Behmann to carry out large-scale interdisciplinary and experimental architectural projects of a scope similar to Fjordenhus, in addition to works for public space. Projects are currently in development around the world, from Paris to Addis Ababa.

Olafur Eliasson, Undervandsforventning, Stainless steel, spotlights, 350 x 320 x 320 cm, Fjordenhus 2009 -2018, Vejle, Denmark, Client: Kirk Kapital. Photo: Anders Sune Berg, 2018, © 2018 Olafur Eliasson

Architect Sebastian Behmann, head of design at Studio Olafur Eliasson, says, "throughout the process, we were very attentive to the choreography and sequencing of spaces, using modulation of light and acoustics to heighten all the building’s sensory aspects. One experiences Fjordenhus as a sculptural presence in the harbour, an interaction of solids and voids. These voids—the main points of interaction between inside and outside—are the major design element and form the parabolic, multi-story windows. Our clients grasped the value of devoting the ground story of the building, alongside the plaza with its jetty, to the experience of the building’s relation to its environment—and to the public.’"