El Pilar orchard, Carqeuro Arquitectura

Project details
Architect: Carlos Quevedo Rojas / Carlos Peinado Madueño (Carquero Arquitectura)
Contractor: Construcciones Didod S.L
Town: San José del Valle, Cádiz
Client: Ana Jiménez Cantizano

Situated at the skirt of Cruz Mount, an area rich in natural springs and ponds in San José del Valle, Cádiz, a 19th-century horticulturalists cottage, El Pilar, which had previously fallen into disrepair, has been given a new lease of life as a modern family home, thanks to Carquero Arquitectura

The façade and gardens are a brilliant white, standing out against the verdant mountainous backdrop. The interior remains sympathetic to the original design, retaining features such as the original wooden beams, but updating the space for the 21st century by bringing in light via asymmetric driven voids in the roof.

The foundation is reinforced, walls are sewed and the original floors have been recovered. On the exterior, the original levels have been recovered, creating an intimate courtyard space, providing continuity with the ground floor. The courtyard separates the house from the adjacent road, and at the top level, a concrete wall demarcates the garden’s boundaries. Water is worked into the layout, with filled rivets positioned at the perimeter of the courtyard, establishing a natural topology with the surrounding area.


The original exterior. Image credits: ©  Carlos Koblischek

The original interior.

The refurbished exterior and courtyard.

The refurbished kitchen-diner.