Educational Centre in El Chaparral

The project consists of variable wall and ceiling sections which create a sequence of compressed and decompressed spaces.



The sections change depending on their use (corridor, access-bathrooms, classroom, porch, garden and outside covered playground), but also by the sun's movement and the longitudinal slope of the plot.

The compression-decompression game works for both longitudinally and transversely spaced sequences: corridor, access-bathrooms, classroom, porch, garden-outside covered playground (across) or classroom, bedroom, classroom (longitudinal).

The orientation creates a tension that is expressed through the system of apertures. The spaces opening towards the North and the courtyard get large window panels, while towards the south and the public, light is admitted only through glazed “cracks”. The fissures corresponding to the corridor and the exterior covered playground are brightly colours, while for the classrooms only clear glass is used. The classrooms are differentiated according to age groups (two classrooms for children up to1 year with bedroom, two classrooms for children from 1 to 2 years with bedroom and three classrooms for children from 2 to 3 years without bedroom). All the classrooms on the same level can be connected for larger group activities. Even if the mobile partitions are closed, visual continuity is still present through the glazed upper parts of the dividing walls.

Everything revolves around the outside covered playground, making it the heart of the educational centre, linking all classrooms to a continuous covered porch. To the East lie the kitchen and dining areas, administration and gym closely linked to the corridor.

Outside, the use of white massive volumes makes for an adequate integration in El Chaparral, a district of Albolote that emerged as a village of colonization in the 50s.

Architect: Alejandro Muñoz Miranda
Work:  2011
Collaborators: Gregorio Morenate Navío y Nayra Fernández-Valencia Caballero, Architects.
Jesús Muñoz Miranda, Architect (Structure).
Patricia Muñoz Arenas, Construction Engineer.
Antonio Blas Pérez García, Industrial Engineer. 
Client: Cityhall of Albolote  
Construction Company: UCOP   
Total built area: 915 m2
Total budget: 617.078,24 €
Cost/m2: 674,40€/m2
Photographer:  Javier Callejas