AON Central and Eastern Europe headquarters

Project details
Architect: Progres Atelier - Jan Kalivoda, Vojtěch Kaas
Town: Wenceslas Square, Prague
Client: AON Central and Eastern Europe, a.s.

AON Central and Eastern Europe headquarters are located in the historic Wencelas Square, Prague.

The project is Progres Atelier's first commission in a neo-baroque building, designed by Friedrich Ohman in 1896. The client left the majority of the design choices up to the architects, only specifying the capacity, and function demands, with an emphasis on high-quality materials and marrying modern technology with the original period features.

The design is informed by three core principles: representation, work, and relaxation.

Representation

The main representative area includes an entrance hall with an exact brass prism of a reception desk and a giant cloud-like light. The meeting room has a capacity of 36 and divides into three separate, smaller meeting rooms thanks to a specially developed sliding acoustic panel system.

The VIP meeting room is dominated by a majestic circular high polished palisander table and large cocoon-like chandelier woven from a single thread. To maintain privacy in these spaces, the acoustic quality of all meeting rooms is ensured by special custom-made upholstered cassettes.

lmage cedit: © BoysPlayNice

Work

The offices are located on the second floor, and all workspaces are equipped with ergonomic adjustable tables. The open plan part of the floor is illuminated by a subtle light profiles controlled ban y intelligent system, with the ability to vary the degree of direct and indirect components of light. 

The space is completed with green walls and trees growing directly from four-meter long wooden parquet table. Phonecalls can take place in a phonebox, while employees can use upholstered meeting points mounted on the walls of the main corridor, while a micro office provides the perfect place to hold meetings. 

Relaxation

The spaces designed for relaxation are small but are important for maintaining well-being amongst the staff. In the lunchroom, colleagues meet at the wooden table with benches. They also have an opportunity to sit on the balcony made of white perforated sheet metal, surrounded by origami-like pendant lights.

The lounge serves as a chill-out zone, a place for informal meetings, and can be repurposed into a mini cinema. A room hidden behind a moss-covered wall offers space for meditation, focus, privacy, and silence. A space surrounded by five metre high wooden profiles is used for exercise and once a week there is a day reserved for massages in this space.