GEZE makes history in Hull

GEZE UK has secured a place in Hull’s historical archives, by installing two circular entrances to the new History Centre’s unique curved atrium.

Part of a £10.7m project, the Hull History Centre is a purpose-built facility designed to make historical archives accessible to the public and for the first time, priceless records of the city's past have been gathered under one roof. With accessibility in mind, GEZE’s automatic curved sliders were chosen to create a stylish, minimalist and functional glass entrance that provides both impact and ease of use.

Architectural practice Pringle Richards Sharratt won a design competition to create the Hull History Centre, with a concept that combined high visibility with easy accessibility. At both ends of a linear glass arcade running along the south face of the building, four Slimdrive SC automatic operators were fitted in pairs to create two cylindrical draft lobbies, keeping heat loss to a minimum, while enabling easy ingress and egress for all members of the public.

Part of the Slimdrive range, the operators are just 7cm high, creating a virtually seamless effect, blending almost invisibly into the glass facades. The SC has also been designed and tested to meet the requirements of all relevant standards and regulations, including Building Bulletin 93, Approved Documents B and M, assisting with the vigorous demands of the DDA.

GEZE UK’s team of engineers worked with the contractors on site to modify one entrance, which needed to incorporate a slope. This was achieved through alterations to the design of the sub-floor stainless steel rings and the door assembly.

Operations Director Paul Ryan said: “This was an exciting installation using two pairs of SC operators either side of a goal post frame and as the floor sloped through one entrance due to limitations of site and design, we had to look at innovative ways to place the curved doors back to back, accommodating the slope. Our technical team was able to provide the answer, ensuring a light, spacious, attractive entrance that’s accessible for all.”

Hull History Centre was a joint venture between Hull City Council and Hull University to bring together both archives, and was supported by the Heritage Lottery Fund. The aim of the centre was to make history exciting and accessible for all members of the public.

There are currently no comments for this article.

Login to comment. slider