Two types of fibre cement cladding panels from Marley Eternit were specified by architects Red Box Design for their aesthetics and cost-effectiveness on a building on the new Gateshead College campus.

The private multi-storey car park on the college’s new £37 million Baltic Business Quarter campus features 400m² of Marley Eternit’s Natura Plus cladding on two external staircases and 400m² of Textura cladding in four colours on the facades.

Installed by specialist sub-contractor Barclay Roofing for main contractor Shepherd Construction, the Natura Plus through-colour panels in Anthracite were used as a rainscreen system over five storeys and screwed to vertical timber battens.

The four colours of Textura highly-glazed, granular-finished panels in blue grey, light grey, sky blue and pale green, were fixed similarly over three storeys but due to the open nature of the car park elevations, were not required as a rainscreen system.

The 400-space car park next to the main, 150,000ft² college building was built of structural steel frame and concrete floors on a 60-acre brownfield site being developed by Terrace Hill on Gateshead Quayside that used to house heavy manufacturing and industrial units.

The college and its 12,000 students have relocated from a site on Durham Road to facilities that include state-of-the-art performance studios, art and design workshops, a theatre, salon and spa, bistros and cafes, and social areas.

Peter Lea, an associate at architects Red Box Design who have used Marley Eternit cladding for many years on a range of commercial, healthcare and education projects, said: “We specified the Marley Eternit cladding panels as they are products we have used in the past to good effect. They are cheaper than some of the other rainscreen systems out there but still deliver crisp lines in any fenestration.

“The cladding formed the external spandrel panels of the car park, providing an aesthetic solution to normally bland concrete. As a car park’s fabric is mainly open and ventilated, the Marley Eternit spandrels were pretty much isolated. That is why we mixed the panel module sizes and colours.

“The client was extremely impressed by the simplicity and cost-effective nature of the product and the aesthetic it delivered to the car park.”

College principal Richard Thorold added: “Since announcing plans for the new campus we have experienced a significant rise in the number of students enrolling on our courses. This proves that students are looking for the best learning environment available.”

There are currently no comments for this article.

Login to comment. slider