The Laboratory of Molecular Biology, Cambridge

Project: Laboratory of Molecular Biology, Cambridge

In recognition of its work carried out at The Laboratory of Molecular Biology, Planet Partitioning has been presented with the Gold award for Partitioning at the 2013 AIS Contractors Awards, held on 11 June at The Dorchester Hotel, London.
The awards, which are designed to help promote high levels of craftsmanship and design, are presented to AIS’ contractor members who have delivered outstanding projects of exceptional quality and value.
As such, Planet Partitioning was proud to receive the Gold award, acknowledging its hard work and dedication.
The Laboratory of Molecular Biology (LMB) Designed by RMJM Architects and BAM Construction required a double glazed partition and doorframe solution to wrap around plasterboard walls of varying thicknesses.
In addition to this, frameless glass joints were a pre-requisite to ensure both panes of glass remained in the same plane as the wall surfaces, whilst creating the minimum external dust surface. There was also a requirement of Compartmentalized PPC aluminium cable trucking at specific dimensions with a snap on cover. Bays and offices incorporated long clerestory double glazing to match full height glazing of offices.
Planet worked hard with their team of technical designers to create a bespoke system that fulfilled all of these requirements, whilst maintaining the clean stylish design of the rest of the LMB. 
All components were manufactured in the UK and are being compliant with the standards set by SKA and BREEAM reducing our carbon print.
The MRC Laboratory of Molecular Biology (LMB) is world famous for having been awarded nine Nobel prizes, shared amongst 13 individuals. The new LMB building, costing £212M will house around 600 people, including 440 scientists. Scientists will occupy semi open laboratories with single glass front walls and sliding glass doors, separating bays from write up areas with a clean corridor, intermingled with double glazed offices.