The Granary, Barking

Project: The Granary, Barking

The Granary building is one of the oldest remaining buildings within the Borough of Barking and Dagenham. The refurbishment of the 19th century building forms part of the first phase of the Abbey Road redevelopment, as part of the London Thames Gateway Development scheme.

 

The challenge for Nick MacArthur of Pollard Thomas Edwards Architects was how to bridge the gap between the old and the new as well as providing the maximum amount of natural light to both the original Granary building and the new extension.

 

In preference to copying the existing fenestration and rooflighting array Nick MacArthur decided to adopt a more contemporary approach in the extension. The crisp lines of neo™ reflected this concept perfectly.

 

The existing building required a more traditional design scheme so the original Conservation Rooflight® was utilised, some of which were linked to reach nearly 3 metres in width.

 

 

“I specified The Rooflight Company due to their ability to meet both a traditional and contemporary brief for the same project. The bespoke neo™ rooflights in the new bronze-clad extension matched the vertical windows whilst maintaining a profile close to the plane of the roof and achieving a frameless, contemporary appearance.” - Nick MacArthur, Pollard Thomas Edwards Architects