Summer House, Oxfordshire

Project: Summer House, Oxfordshire

Acanthus Clews Architects were briefed to design a summer house situated by an outdoor swimming pool on the grounds of an Oxfordshire property. While on holiday in Europe the property owner saw a building featuring rooflights that ran continuously along the roof. She wanted to replicate this style on her summer house, ensuring that as much natural light as possible would fill the space.

Architect Steven Myhill approached the Rooflight Company regarding neo due to its fine lines, flush fitting and the choice of opening options.

The Rooflight Company talked the Architect through the choice of linking options available and the SDR option was selected as the distance between casements was a fundamental objective of the brief. Another key benefit of selecting linked rooflights was the uncluttered internal finish due to the concealed actuation and blind motors.

Three neo rooflights were linked together for this project with a single neo situated either side. The rooflights were fitted with concealed actuation and an integral, motorised blind system. As they were positioned on the South facing elevation, Pilkington Eclipse Advantage glazing was specified to reduce the level of heat transferred into the space.

Project Architect, Steven Myhill said: “The neo is a fantastic rooflight, it complimented our project perfectly. I especially like the effect the linked neo has on the amount of natural light that fills the property.”

neo is available with a choice of linking options – each linking system results in a different distance between casements. The neo ‘SDR’ was chosen for this project as it allows the shortest distance between casements. The ‘SDR’ option utilises standard neo steel casements which are assembled onto a single, purpose designed base-plate. The result is a seamless run of rooflight casements a mere 12mm apart which can vary in width with any or all being opening or fixed shut.