North Middlesex University Hospital

Project: North Middlesex University Hospital

Leading washroom manufacturer, Washroom Washroom, has injected a splash of colour into North Middlesex University Hospital as part of an extensive refurbishment.

Designed by AHP Architects and Surveyors with Kier Construction appointed as the main contractor, the £50 million project is due for completion at the end of the year. Washroom Washroom has played a significant role in the refurbishment, providing colourful new washroom facilities, nurse call stations and bedhead units on levels five, six, seven and eight as well as tower building level one, podium one, the cardiology floor and HIV clinic to a value of around £750,000.

Bedhead units, which provide storage around each bed as well as outlets needed for electrical medical equipment for patients, were installed by Washroom Washroom in both multiple and single bed areas. The units, manufactured in Solid Grade Laminate (SGL) in a range of colours, including purple, green and red, were designed to co-ordinate with other fixtures and fittings, with each floor kitted out in a different shade to create a striking and truly customised design.

SGL is also extremely durable and provides a hygienic easy-to-clean surface, making it ideal for the healthcare sector. WC cubicle doors were also manufactured in SGL in a range of colours and installed by Washroom, providing a colourful yet practical washroom solution. 

The project also saw Washroom install bespoke integrated duct panelling systems in SGL for multiple areas within the hospital, including single clinical wash basins on wards, single en-suite hand basins, WCs in en-suite areas as well as pantry and utility areas. The integrated duct panelling system, which can be used to create an attractive smooth finish, is ideal for use in hospitals as it is easy to clean and allows ease of access for maintenance and repairs.

As part of the refurbishment, Washroom’s in-house joinery division installed new reception desks, which were designed to create a professional first impression to visitors of the hospital, in addition to a number of nurse call stations.

Martin Baggaley, senior quantity surveyor at Kier Construction commented:  “I’ve worked with the Washroom team on several occasions and have always been pleased with the quality of their workmanship. We were really pleased with the finish, particularly the use of colour throughout which makes it a completely unique, fully bespoke space in which ultimately patients will feel at ease.” 

Trevor Bowers, director at Washroom Washroom said: “It was a pleasure to work on such a colourful project which demonstrates our long-standing commitment to providing bespoke design specifically tailored to each client’s needs. The use of SGL throughout also means that the facilities will stand the test of time and continue to look great for years to come.”