Newcastle University, Newcastle

Project: Newcastle University, Newcastle

The Law School at Newcastle University occupies a series of elegant late Victorian townhouses, which have recently been refurbished and extended to provide a new main entrance, reception area and improved access to facilities. Tarkett iQ Megalit vinyl tiles were installed throughout the new single storey extension creating a bold, welcoming entrance.

Ces Maddison, of project architects Tench Maddison Ash, explained the choice of flooring: “All materials were selected for their sustainable properties using the BRE green guide to specification. We chose Tarkett’s vinyl floor finishes for their recycled material content and long life/low maintenance characteristics. They give a stunning finish to the new main entrance.”

Megalit is one of Tarkett’s iQ floorings, which offer the best lifecycle costs on the market. Made with high quality raw materials, iQ Megalit needs no wax or polish throughout its life, with a 3rd generation PUR reinforcement that requires the absolute minimum of heavy, wet cleaning. Thanks to its Unique Surface Restoration, simple dry buffing will fully restore the flooring surface to its original appearance and properties, giving extreme longevity and minimising maintenance costs. The reduced use of water, chemicals and energy add to its excellent environmental profile. iQ Megalit is also one of the first homogeneous floorings to achieve the highest wear group classification, class T, EN660-2, ensuring it can withstand heavy daily traffic.

iQ Megalit offers a new level of design. Unlike traditional vinyl flooring where the granules used are all a similar size, Megalit is made using large flakes with different shapes and sizes. This gives Megalit a striking depth and variation from the high proportion of transparent material in the mix. The choice of 24 versatile colours are available in both sheet and tile format. Its remarkable strength and flexibility make handling and installation easy, safe and efficient, ensuring an excellent result.

For the entrance to the Law School, contrasting wall and floor finishes were used to comply with DDA requirements. A mix of dark colours and lighter borders were employed for the flooring in circulation routes, with the colour scheme designed to reflect that used in the garments of the judiciary.