Lens House, London

Project: Lens House, London

Alison Brooks Architects have extended a nineteenth century house in north London by adding two tapered volumes that project into the garden.



The ends of each block are entirely glazed, while the sides are clad in Blackberry Ice Corian® panels.


The first volume wraps around the brick walls at the side and rear of the house to create a small office, while the second volume extends out at the back to increase the size of the first floor living room.



“The extensions were designed to draw in light from the sky, embrace the garden, and capture a precise view of the massive walnut tree near the house,” explained architect Alison Brooks.


“Each trapezoidal plane of the scheme is either fully glazed or fully solid, there are no punched windows,” said Brooks. “Both roof and wall planes are one material. This approach creates an architecture without mass and weight. It is more like the folded surfaces of origami.”


Rainwater downpipes are concealed behind the ventilated Corian® facade.



The accolades for the extension so far include RIBA award winner and Grand Designs Best Extension award in the Sunday Times.



Cladding Installation: Unique Fabrications


CD UK Ltd is the distributors of DuPont™ Corian® in the UK.



Photography is by Jake Fitzjones.