Innovative City Pave VS5 Provides Pavement Shifting Solution at Brighton Station

Brighton and Hove City Council made the decision to update the landscape surrounding Brighton Station as a method of improving the aesthetics of the area around the Station and to create a more attractive welcome for visitors arriving into the city by bus and rail. Designed by Urban Movement, the incorporation of a modern landscape design, created with Tobermore’s innovative City Pave VS5 block paving, has completely transformed the transport facility.

The scheme was approved for implementation in 2013 following exhaustive consultation with residents, transport operators and the business community. Engineer, Project Centre, and R J Dance Contractors Ltd worked together in digging up the previous groundworks and installing the new hard landscape. A combination of Tobermore’s City Pave VS5 in the sparkling colours of Silver and Graphite was installed, completing the scheme in July 2015.

The strong interlocking capabilities of City Pave VS5 block paving ensures protection against pavement shifting, a very common problem in areas with heavy vehicular use. This inspirational product incorporates shift protection on five sides of each block including the special profile on the bottom surface which produces a clawing effect in the pavement bed, preventing movement when the blocks are laid together.

Not only does City Pave VS5 offer these intense structural benefits, but it also encompasses a hard wearing surface layer which improves the strength, durability, colour retention and overall appearance of the product. The fabulous colour options available with City Pave VS5 additionally guarantee a stylish, contemporary paving solution, suitable for any type of commercial project.

As well as the implementation of a Tobermore landscape, footways and pedestrian crossings at Brighton Station have been widened, the road has been raised to footway level to slow the speed of traffic and make the station more accessible for those in wheelchairs or with buggies, the bus shelters have been remodelled and a number of seating areas have also increased significantly to accommodate the large number of visitors to the station. In addition, a contraflow cycle lane and a toucan crossing on Queens Road have been introduced to improve accessibility for cyclists and more cycle parking has been installed throughout the area.