Orsi Khaneh

The main concept of this built project is originated from Iranian traditional architecture, using a special type of window which is locally called Orsi, made by wooden lattice and stained glasses have had an effective technical functions in climatic and natural light controlling. 

The architects tried to make a modern orsi window, with the aim of creating a space with an Iranian spirit or genius loci, which respects both the mental and biological needs of the users. So the elements like water, plants and light have been highlighted.

The facade of the building is a double layer coverage of heat-treated timber and inset with panes of stained glass and planting that not only serve as a decorative element but also help to control temperature.The balconies are framed with boxes made up of travertine and are placed in such a way that the configuration implies a dynamic composition.

The framing around the terraces in the northern view, being inspired by the Iranian space framings like Tabatabayiha house in Kashan are presented in a modern way, that emphasizes the balconies through a unique volume, improving the appropriate radiation of sunbeams into the building thanks to the different angles of radiation.


Framing the terraces and their displacement creates movement and dynamism in the facade, and induces a different landscape experience of every balcony.

At the back of the building, recessed balconies overlooking a small ramped courtyard are framed in the same pale stonework.

The courtyard provides access to underground parking and is decorated with mosaics that form grassy patterns. Wooden flower boxes are mounted on the walls surrounding it as well as sections of the facade, hinting at the vegetated roof terrace, which features manicured flower beds, an outdoor fireplace and a gazebo.

Inside, the ground-floor lobby links with a shared staircase and is lined in glossy, dark stone to reflect tiny spotlights in the ceiling. Small sculptures of pigeons, a symbol of peace in Iran, are set into niches in the wall of the staircase.

Architects: Keivani Architects
Client: Amir Abbas Taheri
Contractor: Mohammad Mashuf
Design associates: Ladan Mostofi , Akbar Khalaj
Architectural theory consultant: Alireza Kharazmi Nezhad
Mechanical engineering: Mehdi Bazargani
Area: 300 sqm